vrijdag 27 januari 2012

jaar4 n3

TiRiTator            Elektronica                 nr. 3 van de 4e jaargang

Van de redactie
Waarschijnlijk is het je al opgevallen. Het is me gelukt om het vol te houden elke week weer een nieuwe TiRiTator te sturen. Maar ik vind dat de TiRiTator ook een beetje diepgang hebben moet waar ik me nu dan ook vooral op focus. Vorige week zat er geen diepgang in. Het thema heette mars maar dat was dan ook het enige dat in de gehele TiRiTator met mars te maken had. Ik kan jullie beloven dat deze TiRiTator uitpuilt van de elektronica. Zo is er zelfs een nieuwe rubriek genaamd 'Wat als?'.

Humor
Na een grondig onderzoek bleek er niet zo veel leuks aan electronica te zijn. Wat ik vond was voornamelijk nuttig. Toch heb ik deze rubriek weer helemaal volgekregen! Met moppen over van alles.

   Om deze te begrijpen moet je even goed nadenken:
Klopt een nieuwsgierige man op de deur van een caravan waarin een waarzegger woont.
Roept de vrouw uit de caravan: "Wie is daar?"
Zegt de man: "Laat maar"

Een man gaat naar een waarzegger. Die kijkt diep in zijn bol en zegt:"Ik zie dat er iemand heel boos op u gaat worden." "Dat kan wel kloppen," zegt de man. "Het is een man," zegt de waarzegger. De man lacht:"Ja, dat klopt, u bent het zelf! Ik heb namelijk geen geld bij me."

'Stilte in de zaal!', schreeuwt de rechter, 'Wie nog één woord zegt, vliegt eruit!' 'Begrepen!', roept de verdachte.

Er zijn 3 soort mensen:
De een kan tellen en de ander niet

Gadget
Ja en deze gaat dus wel over elektronica. Zonder elektronica zouden we nu véél primitiever leven. Er zou in de Koude Oorlog geen hotline zijn aangelegd tussen Washington en Moskou die ervoor zorgde dat ruzies werden uitgepraat i.p.v. met raketten naar elkaar te gooien. Maar wacht eens... ...de Koude Oorlog zou er überhaupt heel anders hebben uitgezien zonder elektronica. Mensen zouden vandaag de dag niet twitteren dat ze 'zo net een broodje kaas opgegeten hebben' of nog erger. Het veelal gebruikte lampje in strips zou niet meer verschijnen wanneer iemand een idee heeft. Dus hoe erg we het soms ook mogen haten (bijvoorbeeld de snelheidsmeter waarmee de politie ons betrapt op te snel rijden en ons vervolgens bekeurt) de maatschappij van tegenwoordig kan niet zonder. Dus veel kijk en leesplezier met weer een reeks nieuwe elektronische gadgets.


Mensen wiens arm geamputeerd moest worden kregen eerst al hulp met de elektronische prothese. Deze zorgt ervoor dat de arm signaaltjes doorgeeft aan de prothese waardoor de prothese hetzelfde kan als een normale arm.
Maar nu volgt ook weer een verbetering op deze uitvinding. Er zijn nu zelfs sensors uitgevonden waarmee de patient weer echt kan 'voelen'!
Meer informatie over deze gadget die een wereld van verschil kan maken? Volg deze link.

Ja 't begint nu echt op te komen. Je kan nu met je echte lichaamsdelen een game besturen! Druk hier voor meer informatie.

Tijdverdrijf
Laat ik deze rubriek eens uittesten bedacht ik me gisteren. Ik weet niet wat jullie ervan vinden en dat moeten jullie me dan ook maar eerlijk zeggen. Elke keer zal hier een sudoku, kruiswoordpuzzel enz. worden geplaats. Neem de tijd, als je die hebt met al die elektronica om je heen, en heb er plezier mee. Dit keer is het bijvoorbeeld een sudoku

Tip: gebruik een ruitjesschrift/vel

Keek op de week
Ja jongens elektronica is mooi, maar...
...je moet je hoofd er wel bij blijven houden hier even een typisch voorbeeldje van niet nadenken

Over de gehele wereld de stroom zou uit vallen?



Stroomstoring in NY
 
Een nieuw rubriek die de TiRiTator wat meer diepgang moet gaan geven ;').
Hierin gaan we onverwachtse toekomst scenarios uittesten. Ik kwam op dit idee toen ik door de Kijk aan 't bladeren was. In hun vorige nummer stond een artikel dat schreef over dit soort scenarios. Wat denken jullie er van? Leuk... ...of niet? Lees dit in ieder geval eerst maar eens door.

Een koude februari namiddag. Jan is die avond van plan om uit te gaan met vrienden. Hij zit te genieten van zijn soep voor de tv wanneer de stroom ineens uitvalt. Geen probleem voor Jan. Hij pakt zijn aansteker en steekt kaarsen aan. Wanneer hij zijn mobiel pakt vertelt een pop-up hem dat er geen internet is. Vreemd.

Bliksem: een ontlading aan ontelbaar veel energie. Ook
bliksem kan geregeld voor stroomstoringen zorgen. Maar
deze zijn vrijwel altijd lokaal

Jan is zonder dat hij het weet een van de 6 miljard slachtoffers geworden van een wereldwijde stroomstoring. Maar is dit scenario mogelijk?

Laten we eerst kijken naar stroomstoringen uit het verleden. Wanneer vonden ze plaats en wat was de oorzaak? Op 6 november 2006 vond er verspreid over heel Europa een stroomstroring plaats. Hij duurde slechts een kwartier maar 't toont ons wel hoe een klein foutje een groot probleem kan veroorzaken.

Op deze koude zaterdagavond in 2006 een half uur voor de befaamde stroomuitval werd één hoogspanningsleiding in Duitsland afgesloten om een cruiseschip op de Ems door te laten. Klinkt bijzonder maar het is daar een routineklus. Omdat er ook een andere parallelle hoogspanningsleiding uitviel, dit keer wegens overbelasting, ontstond een domino-effect in geheel Europa.
Maar dit was een kleine stroomstoring in vergelijking met de stroomstoring die Noord-Amerika op 14 augustus 2003 trof. Ten gevolge van overbelasting viel in een groot deel van de VS en Canada de stroom gedurende meer dan een dag uit. In grote steden zoals New York ontstond een grote verkeerschaos. Ook had men het zwaar om zonder de airconditioning een temperatuur van gemiddeld 32 graden te doorstaan.

Overbelasting is dus vaak een belangrijke oorzaak voor stroomstoringen. Aaneengesloten continenten zouden dan ook gelijktijdig een stroomstoring kunnen hebben. Dit omdat het elektriciteitsnet hier aan elkaar is gekoppeld. De kans is echter niet groot dat én het continentenblok van Noord- en Zuid-Amerika én het continentenblok van Afrika, Azië en Europa én ook nog eens Oceanië (want ja zo heet het continent waar Australie inligt) tegelijkertijd last hebben van een stroomuitval. Een doemscenario dus. Maar... ...stel dat alleen in Europa een stroomstoring ontstaat en dus ook Afrika en Azië getroffen worden? Laten we maar weer terug naar Jan gaan. Want wat zijn de gevolgen van een blijvende stroomstoring in Eurazië en Afrika?

Het idee dat een blijvende stroomstoring in een gigantisch gebied chaos veroorzaakt is zo vreemd nog niet. Stoplichten vallen uit en dus ontstaat een grote verkeerschaos. Treinen doen het niet zonder elektriciteit en wanneer auto's op gegeven moment geen benzine meer hebben is tanken onmogelijk want pompen werken op elektriciteit. Geen alarmsystemen of telefoonnetwerk. De politie verliest dus zijn communicatienetwerk. Een misdaadgolf zal onvermijdelijk zijn. De politiestations en ziekenhuizen zullen overgaan op hun noodgenerator maar na een aantal dagen vallen deze ook uit. De brandweer zal niet kunnen voorkomen dat er grote branden zullen uitbreken. Als deze regelaars van de maatschapij al bij hun werk aanwezig zijn. Eerder zijn ze te druk met het beveiligen van hun huizen. Want op straat geld het recht van de sterkste. Iedereen is op aangewezen op zichzelf. Omringd door zinloze elektronica en duizenden kilometers zwijgende kabel. Zelfs luisteren naar de noodradio heeft geen zin zolang er in Hilversum ook geen stroom meer is.

De belangrijkste levensvoorzieningen:
-(drink) water voorziening
-elektriciteit
-communicatie
-transport
-gezondheidszorg
-veiligheid
Al deze levensvoorzieningen zijn onderling veelal aan elkaar gekoppeld. Wanneer de elektriciteit wegvalt vallen ook communicatie en veiligheid weg. Van de gezondheidszorg zou enkel de E.H.B.O nog volledig kunnen werken en de meeste transport over land en in de lucht valt weg. Zonder transport zal de benodigde voedseltoevoer naar steden stilliggen. Wanneer de stroom niet binnen een paar maanden terugkeert zullen steden worden verlaten met immense vluchtelingenstromen tot gevolg.

Koeltoren van kerncentrale te Doel
Nog erger
Hierboven heb ik het gehad over de belangrijkste levensvoorzieningen die wegvallen. Maar is dit het ergste probleem? Nee! Natuurlijk niet. Geloof 't of niet maar ook kerncentrales hebben stroom nodig. Om energie te vergaren moet er eerst energie worden toegevoerd.
Een kerncentrale moet minstens 4 uur zonder stroom kunnen. Maar in ons scenario keert de stroom niet terug.
Gevolg: een onvoorkombare meltdown. En helaas hebben we in Europa nogal wat kerncentrales (met name in België)




Oftewel een stroomstoring zoals in dit scenario willen wij niet meemaken.

Mochten jullie hier anders over denken schrijf dan een reactie met jouw versie van dit scenario

Volgende week...
...weer een nieuwe TiRiTator met als onderwerp: de Illuminati

© copyright TiRiTator

6 opmerkingen:

  1. Nou hij is weer leuk!!!

    Ik heb nog wel iets dat bij de Wat als had gekunt. Is er bijvoorbeeld misschien een mogeijkheid dat een zonnewind een stroomstoring over de gehele aarde kan veroorzaken?

    EEN TROUWE LEZER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een zonnewind nou zeg daar had ik helemaal niet aan gedacht. Ik ga meteen ff kijken of dat een mogelijkheid is geef me een paar minuutjes ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey 't was eigenlijk niet zo moeilijk hierover iets te vinden. Vandaar dat ik nu al mail iets gevonden heb. Een zonnewind ofwel een magnetische storm, met gemiddeld een duur van 24 uur kunnen een heel elektriciteitsnetwerk platleggen. Zoiets ik ook al eens gebeurd bijvoorbeeld in 1984 te Québec. Maar een groter gebied zal 't niet snel treffen. 't heeft vooral een mooi effect. Zie poollicht: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Aurora_australis_panorama.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interesant en 't is 'n mooi plaatje (ook al is 't geen link ik moest 't zelf in typen). Nou, ik wacht vol smart op die Illuminatie editie. Illuminatie zegt me eerlijk gezegd helemaal niets maar ja.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heb ik gehoord uit betrouwbare bron.
    Heeft een van de redacteuren ontslag genomen en is die informatie door de redactie bewust achtergehouden?
    Kan niet waar zijn.... in de open democratisch samenleving mag de lezer er vanuit gaan dat de redactie sencuur achterwege laat.
    Indien het toch waar blijkt te zijn zal dit Blog ook wel worden gepubliceerd in Noord Korea.

    Je foto van de koeltoren van Doel is bijzonder. Het plaatsje Doel is geheel ontruimt en wordt onderwater gezet (natuurontwikkelingproject Hedwigpolder). De Molen blijft behouden. De molen en het plaatsje is een bezoek waard. In het plaatsje Doel worden een aantal huizen gekraakt en houden de laatste bewoenrs moedig stand. De rest van het dorp is fotogeniek.

    Kijk uit naar de Illuminatie, vuur-water-aarde-lucht en vergeet Erasmus niet. Het boek van Dan Brown 'Het Bernini mysterie' mag zeker niet ontbreken.

    Martijn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het klopt dat een van de redacteuren, ja laten we 't zeggen 'n lange pauze heeft genomen (hij is nog niet gestopt, hij is inactief). Ik had dat toch wel in een mailtje gezet? Hoop ik. Maar inderdaad de kans is klein dat hij weer actief wordt (aan- en uitschakelaar is defect). Daarom ook dat ik lezers laat deelnemen aan het maken van de TiRiTator. Denk aan de rubriek FoTo die er weer zit aan te komen. Ik ben chronisch op zoek naar een extra redacteur. ;)
    En is het echt dat het plaatsje Doel geheel ontruimt is? Naar het schijnt is 't bevolkingsaantal van Doel drastisch achteruit gegaan door hevige industralisatie en de gebouwde kerncentrales. Ik vond er inderdaad wel over dat het grootste deel van de bevolking uit krakers bestaat. Misschien wel een mooi thema voor een toekomstige TiRiTator.

    Wees trouwens niet bang, ik kan alvast verklappen dat er een leuke recensie in de volgende TiRiTator zal staan.
    De redactie van de TiRiTator

    BeantwoordenVerwijderen

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers